Folije za ispravljanje zuba
QUICK ALIGNER

Folije za ispravljanje zuba

„Dovedite zube u red“

Neravnomjeran raspored zuba često je toliko veliki estetski problem, da pacijenti kako bi došli do željenog osmijeha pristaju da godinama nose klasične fiksne proteze. Metalne bravice koje zube namještaju u odgovarajući položaj su osjetljive, te sem otežane higijene zuba, postoji i dugačak spisak hrane koja se u tom periodu ne smije jesti, kako ne bi došlo do oštećenja, ali to tako „mora“... No, mora li zaista?!

Šta biste rekli ako vam kažemo da postoje:

  • Tanke, providne i prijatne za nošenje folije;
  • Sa njima ćete moći da jedete šta poželite;
  • Lako ćete održavati oralnu higijenu;
  • Nećete morati da skrivate osmjeh;
  • Vaše zube će dovesti u željeni položaj za svega nekoliko mjeseci

Kroz ovu proceduru u svijetu je prošlo više od 10 miliona ljudi, a po prvi put u Crnoj Gori, Quick Aligner brend- sistem folija za ispravljanje zuba, kreirao je dr Nikola Barović.

Ova terapija je namijenjena svima- i tinejdžerima i odraslima, i može da riješi od jednostavnih do veoma kompleksnih problema.

Trajanje terapije

U 80% slučajeva trajanje terapije nije duže od tri mjeseca. Kompjuterski program „QucikAligner“ – precizno predviđa i planira pomjeranje zuba, tako da se odmah izrađuje potreban niz folija.

„QuickAligner“ folije se mijenjaju na svake 2 nedelje. Sveukupno nošenje je individualno jer nemaju svi istu gustinu kosti, raspored i veličinu zuba. Vrijeme nošenja folija u toku 24 sata je jako bitno. Folije se nose u toku noći i što više u toku dana- minimum 14-16h na dan. Postupak se ponavlja do željenog efekta- a koliko će ukupno folija nositi pacijent, određuje doktor pomoću programa koji unaprijed predviđa pomjeranje. Posljednja folija, koja se zove i retenciona (ritejner), služi da zubi zadrže željeni položaj. Ona se prvi mjesec nosi 14-16 h dnevno, nakon toga se vrijeme nošenja postepeno skraćuje, a noćno nošenje se praktikuje bar 12mjeseci.

Plan terapije

Uzimaju se otisci gornje i donje vilice.

Skeniranjem otisaka vilica, dobija se digitalizovani-virtuelni model vilica.

Sva pomjeranja zuba se rade pomoću Quick Aligner software-a. Ovaj poseban program omogućava da se svaki zub postavi u željeni položaj. Kada se virtuelno zubi dovedu u željeni položaj, softver sva pomjeranja dijeli na broj folija koje su potrebne da bi se do toga došlo. Naime, svaka folija pomjera zube 0,2-0,3 mm u željenom smjeru, i to u periodu od 2-3 nedelje. Jednom posjetom stomatologu, može se dobiti kompletan set folija za cijelu terapiju.

Kako je pritisak, za razliku od metalnih bravica koje djeluju na jedan dio zuba, kod folija raspoređen na čitavu površinu zuba, osjećaj prilikom nošenja se upravo tako i može opisati – kao blagi pritisak, ali nikako kao bol. Zbog istog tog pritiska, pomjeranja zuba i desni koje će to kretanje pratiti, kada se folija skine, pacijent može imati utisak da se zubi „klimaju“ i to je očekivano- ali je, takođe, u pitanju samo lažni osjećaj.

Održavanje folija i oralna higijena

Zarazliku od klasičnih fiksnih aparta, održavanje folija je prilično jednostavno-mlaka (ne vruća) voda, četkica i pasta za zube biće dovoljni. Takođe, u toku terapije folijama ne postoje ograničenja šta se može jesti. Za vrijeme obroka one se uklone, nakon jela zubi temeljno operu i folija ponovo postavi. Duvanski dim može prebojiti folije, te se pušenje u toku terapije ne preporučuje.

Cijena tretmana folijama

Kako bi se odredila cijena tretmana, neophodno je prvo uraditi pregled i analize, zato što će troškovi zavisiti od kompleksnosti problema- nekom će biti dovoljne tri, a nekom i preko 10 folija. Naime, tek nakon uzimanja otiska i skeniranja analize modela vilica, kompjuterski program određuje koliko je folija potrebno kako bi se zubi doveli u željeni raspored, a od toga će prvenstveno zavisiti i troškovi. Osim toga, u sam proces ste uključeni od starta, te možete uticati na to kako želite da nakraju tačno vaši zubi izgledaju.

Zakaži besplatne konsultacije

Da zakažete besplatne konsultacije popunite kontakt formu u nastavku

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Hvala! Vaš upit je proslijeđen!
Ups! Provjerite podatke i pokušajte ponovo.

Tekst neki ide odje da ih pozovemo da pozovu...

Pozovite nas