Liječenje zuba

Do zdravog osmjeha

Ova grana stomatologije zahtijeva veliku posvecenost i strpljenje. Posto je to nesto sto pacijent ne moze da vidi, često se značaj endodoncije umanjuje.

Poznata kao - liječenje zuba, ova procedura ponekada zna da iziskuje dosta vremena, ali to uloženo vrijeme i nevidljivi tretman, na kraju rezultiraju sačuvanju zuba- borba (za svaki zub), za koju smo uvijek spremni.

Kada je moguće liječiti zub?

Svaki zub, kod kog se pregledom, odredjenim testovima i RTG snimkom utvrdi da je karijes (zubni kvar) toliko napredovao, da je zahvatio i živac samog zuba, jeste potencijalni kandidat za endodonciju. Potencijalni - jer situacija nije uvijek takva da je to moguce uraditi, a o razlozima ćemo reći riječ-dvije u nastavku.

Kako da prepoznate da je enododncija kvalitetno uradjena?

Nakon vađenja živca, veoma bitna stvar je odrediti radnu dužinu- tj. odrediti u kojoj mjeri treba instrumentima (tzv. iglicama) obrađivati kanal korijena. Ta dužina predstavlja buduće punjenje kanala, koje treba da je do samog vrha. Mjerenje se odredjuje pomoću RTG snimaka i uređaja koji se naziva apex lokator.

Da sumiramo:

  • kanal napunjen do vrha
  • punjenje dovoljne debljine i u kontinuitetu
  • kod višekorijenih zuba- svaki popunjen na gorenaveden način

Razlozi nemogućnosti i neuspjeha liječenja

Ukoliko je zubni karijes perzistirao jako dugo na zubu, i napravio takve posljedice da ga je nemoguće liječiti, njega je potrebno izvaditi. Patološki proces koji se nalazi na vrhu korijena takvog zuba, moze u određenim situacijama nestati nakon liječenja, ali određeni procesi ne mogu biti uklonjeni na ovaj način, pa se tada oni odstranjuju hirurški- apikotomijom (uklanjanje procesa, zajedno sa dijelom vrha korijena).

Zaključak- nemogućnost liječenja vodi ka vađenju zuba, a neuspjeh liječenja ka apikotomiji. Kada apikotomiju nije moguće uraditi, takav se zub takođe vadi.

Cijena

U svim razvijenim zemljama, posebno na zapadu, cijena endodontskog tretmana je jako visoka- od 200, pa sve do 1000 eura. Razlog leži u tome sto se ovim tretmanom produžava vijek zuba, sto na neki način bude kao prirodni implantat.

U našoj zemlji i okolini, ovakva terapija se naplaćuje od 20 do 80 eura, jer je svijest o bitnosti endodoncije jako mala, pa je i sama intervencija izuzetno potcijenjena.

Prije / Posle

Prije

Posle

Prije

Posle

Prije

Posle

Prije

Posle

Zakaži besplatne konsultacije

Da zakažete besplatne konsultacije popunite kontakt formu u nastavku

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Hvala! Vaš upit je proslijeđen!
Ups! Provjerite podatke i pokušajte ponovo.

Tekst neki ide odje da ih pozovemo da pozovu...

Pozovite nas

blog

Pročitaj više

Zakazi
besplatne
konsultacije