Rekonstrukcija osmjeha
bezmetalne krune i krune uopšte

Zajedno pravimo vaš osmjeh

Gubitak ili oštećenje dijela zuba, jednog ili više njih, sem što može biti izuzetno bolan, bez izuzetka uvijek je stresan. Ako je u pitanju neki od prednjih zuba, to vam sigurno neće lakše pasti.  

Ukoliko plomba ne može da nadoknadi dio zuba bez kog ste ostali, rješenje je pravljenje krunice, koja će se fiksirati na preostali dio zuba. Ni ovaj proces za pacijente nije lak jer često izaziva zabrinutost da li će se i kako novi „zub“ prilagoditi vašoj vilici funkcionalno i estetski, tj da li će izgledati lijepo i prirodno. To je nešto o čemu ne morate brinuti. Zahvaljujući programu „SmileDesign – Planmecca“ naši pacijenti su u čitav proces uključeni od početka- upravo vi ćete u dogovoru sa našim doktorima i sugerisati kakav rezultat želite da dobijete.

Vrste zubnih krunica

Krunice se dijele prema tome koji se materijali za njihovu izradu koriste. Tipovi krunica su:

 1. Metalo– keramičke krune – kao što im i naziv kaže imaju metalnu osnovu i preko nje keramički sloj
 2. Bezmetalne krune i
 3. Krune na osnovi od plemenitih metala – zlata i platine

Glavna prednost metalo- keramičkih kruna je njihova cijena. Legure različitih metala se lako vezuju sa keramikom a takva izrada ih čini pristupačnijim. Njihov životni vijek je do deset godina.

Cijena, postignuti rezultat, tj izgled, kao i rok trajanja od 10 do 20 godina učinili su keramičke, bezmetalne krunice najpopularnijim rješenjem za zamjenu nedostajućih zuba

Podjela

Bezmetalne krune se dijele na:

 1. Cirkonijumske;
 2. Litijum – disilikatne tj „pres- keramiku“.

„Presovana keramika“ daje prirodniji izgled i estestki je najbolje rješenje. Osim činjenice da ovi materijali najpribližnije imitiraju izgled prirodnog i zdravog zuba, oni takođe ne iritiraju meko tkivo. Štaviše, cirkonijum je materijal koj se koristi i za izradu vještačkih kukova. Uz bolji izgled i materijal koji organizam lakše prihvata, treća prednost je i da keramičke krunice zahtjevaju manje uklanjanje zubne supstance nego metalne – i to od pola do 1 mm, u odnosu na 1,5 do 2 mm.

Kako se prave krunice

Iako može zvučati komplikovano, krunice su izrađuju u dva koraka:

 1. Priprema za izradu krunice/a
  Prilikom prve posjete i dogovora, zubar će uzeti otisak zuba na koje će biti stavljene krunice. Dio pripreme je i brušenje zuba. U zavisnosti od materijala koji izabrete, brusi se od pola do dva milimetra zuba, jer je potrebno napraviti mjesta za krunicu. Koliko će sam proces brušenja trajati zavisi od broja zuba na koje se krunice stavljaju. Brušenje svih zuba jedne vilice i uzimanje otiska traje približno sat. Tada ćete dogovoriti i izgled i vrstu vaših budućih krunica, a kući odlazite sa privremenim.
 2. Predaja krunica
  Prilikom sljedeće posjete, zubar će ukloniti privremenu i postaviti trajnu krunicu. Tada su moguće manja prilagođavanja, kako bi se što prirodnije uklopila sa vašim ostalim zubima, i nakon toga će vašu novu krunicu „zacementirati“.

Zubni mostovi

„Zubni mostovi“ su jedan od stomatoloških proizvoda čiji naziv prilično jasno ukazuje na njihovu funkciju- da premoste nedostatak zuba. To je nekoliko krunica koje se navlače preko izbrušenih zuba kako bi nadomjestile njihove nedostatke i dopunile niz tamo gdje zubi ne postoje.

Jasno je kako nedostatak zuba utiče na estetski utisak, a i kako utiče na obavljanje njihove primarne funkcije – žvakanje. Kada dođe do gubitka zuba, prirodan proces je da se ostali zubi pomjeraju u prazan prostor što se može spriječiti ili ugradnjom implantata ili zubnog mosta koji će zube zadržati u njihovom položaju.

Ugradnja zubnog mosta se suštinski ne razlikuje od izrade krunica- zubi se bruse, uzima se otisak, pacijent odmah dobija privremene krunice, do završetka mosta. Nakon prve posjete stomatologu izaći ćete sa privremenim mostom, koji će već prilikom druge posjete biti uklonjen i fiksiran trajni.

Održavanje krunica i zubnih mostova

Keramika, naglasićemo očigledno, ne može da se pokvari ali to nikako ne znači da možete da zanemarite higijenu. Djelovi gdje se spajaju vaši sa „vještačkim“ zubima, kao i dodir između vještačkog zuba i desni su osjetljivi te im se mora posvetiti posebna pažnja. Za to će vam biti dovoljna vrlo „obična“ oprema- četkica, konac i pasta za zube.

Cijene krunica

Iz svega navedenog jasno je da je cijenu ugradnje krunica i/ili zubnog mosta teško procijeniti bez prethodnog pregleda.  Konačni račun prvenstveno zavisi od materijala za koje ćete se odlučiti. Sem samog materijala, cijenu će odrediti i način izrade, jer se keramika na osnovu krunice može nanijeti u dva, a radi prirodnijeg izgleda, može i u deset slojeva- ovakva će se izrada izabrati za gornje, prednje zube. Mogućnosti su brojne. Javite se i izabraćemo i najljepše i najpovoljnije rješenje za vas.

Kada kažemo da „zajedno pravimo vaš osmjeh“ to zaista i mislimo. Na vama je da se široko osmjehnete, pohvalite se vašim novim zubima ( i našom vještinom) i nekom popravite dan.

Zakaži besplatne konsultacije

Da zakažete besplatne konsultacije popunite kontakt formu u nastavku

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Hvala! Vaš upit je proslijeđen!
Ups! Provjerite podatke i pokušajte ponovo.

Tekst neki ide odje da ih pozovemo da pozovu...

Pozovite nas

blog postovi

Pročitaj više