ZUBNI
IMPLANTI

Najbolja zamjena za nedostajuće zube

Najčešći uzrok potpunog gubitka zuba je loša oralna higijena, a potom i izbjegavanje posjeta zubaru. Iako smo ponekad u iskušenju da vičemo „Rekli smo vam da je pranje zuba važno!“ u tom trenutku, to nikom nije od pomoći, a mi smo tu da bismo vam ponudili rješenje.

Zubni implanti su upravo to- rješenje za potpuni gubitak jednog ili više zuba. Implanti, odnosno titanijumski šrafovi koji se fiksiraju u vilicu vršiće funkciju nedostajućeg korijena zuba. Ta je funkcija višestruka i ne podrazumijeva da samo „pridržava“ zub. Ovakvo će rješenje što možda nije vidljivo, ali je suštinski važnije- spriječiti resorpciju, odnosno gubitak kosti, zadržati oblik vaše vilice, preostale zube na svom mjestu, a samim tim i konture vašeg lica.

Prednosti zubnih implanata u odnosu na zubne mostove i proteze:

  • Komfor – svi ste vidjeli smiješne, a u suštini izuzetno neprijatne scene kad nekom ispadne zubna proteza. Ovo sa implantima ne može da se desi. Normalno ćete jesti, pričati i nećete imati neprijatnosti kao što se može desiti sa protezama koje vas iritiraju ili vam smetaju. Imaćete utisak kao da je izgubljeni zub ponovo tu.
  • Estetika- sem osjećaja, na ovaj način dobićete i izgled prirodnih zuba.
  • Funkcionalnost – žvakanje, kao osnovna funkcija zuba, biće ista kao i sa prirodnim zubima, a samim tim sačuvaće se i vilična kost od gubitka, tj resorpcije

Kao i u drugim oblastima života, i u stomatologiji nove tehnologije su sve prisutnije. Tako je kompjuterski vođena implantologija jedna od usluga koju možete dobiti u našoj ordinaciji, a koja će vam omogućiti brzu i preciznu ugradnju implanta zuba sa najkraćim periodom oporavka

Ugradnja implantata i nedostajućih zuba

Svaka ugradnja implanata počinje utvrđivanjem stanja vilice pacijenta (gustina, širina i visina vilične kosti), bilo da se radi 2D ili 3D snimak. Koliko će sam zahvat trajati, zavisi od toga koliko se šrafova ugrađuje- te može biti od deset minuta do sat.

Nakon toga je potrebno da implant sraste sa viličnom kosti što traje od šest do deset nedjelja. U tom period, pacijent dobija privremenu nadoknadu dok ne dođe vrijeme za izradu trajnih zubnih nadoknada.

Poslije čekanja, na red dolazi „ljepši“ dio posla sa kojim ćete se rado pohvaliti. Zajedno sa našim doktorima, birate izgled, oblik i boju vaših zuba, odnosno dizajnirate vaš budući osmjeh..

Vrste implantata

Postoje brojne vrste implantata- različitih „brendova“, veličina, oblika i namjena. Naš prvi izbor je „Štrauman“ koji je uz „Nobel“ najpoznatiji proizvođač zubnih implantata, ali u ponudi imamo više vrsta implantata. Koji će tačno implant biti ugrađen zavisi od mnogo faktora i zato je u ovom dijelu najvažnije povjerenje u vašeg stomatologa.

Ugradnja jednog zuba

Iako gubitak vilične kosti nakon gubitka zuba, nije golim okom vidljiv, u pitanju je proces koji nije spor kao što biste pomislili, te može biti i do nekoliko milimetara u toku pola godine. Zato je jedan od zahvata koji preporučujemo i ugradnja implanta, odmah po vađenju zuba.

Osim što će spriječiti gubitak kosti, spriječiće i da se preostali zubi pomjere i zauzmu položaj izgubljenog zuba. A to se pomjeranje, jasno je, neće desiti u skladu sa vašim željama. Ugradnja implanta će spriječiti sve ove komplikacije koje će nastati kao dio prirodnih procesa koje drugačije ne možete preduprijediti.

All on 4 ili All on 6

Iako vam možda ovaj podnaslov zvuči kao šifra, suštinski stvar je jednostavna- „svi (zubi) biće fiksirani na četiri ili šest“ implantata. Ova se rješenja primjenjuju kod potpunog gubitka zuba. Koliko će tačno implanata biti ugrađeno, zavisi od stanja vilice pacijenta, tj njene veličine i gustine kosti- ili četiri veća ili šest manjih šrafova ili po potrebi i veći broj. Ovu odluku mora donijeti vaš zubar i tu još jednom povjerenje pacijenta i logično vještina i iskustvo stomatologa igra ključnu ulogu.

Trajanje implanata

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan- uz pravilo održavanje, čitav život. No, ista je logika i kada su u pitanju prirodni zubi- uz pravilno održavanje trebalo bi da nas služe čitav život, ali nas je upravo nepridržavanje ovog jednostavnog pravila dovelo ovdje. Pristup oralnoj higijeni mora da se promijeni. Mora.

Održavanje imlanata

Iako „vještački“ zubi ne mogu da se pokvare, to ne znači da ih bakterije ne napadaju. Naprotiv. Iako neće doći do karijesa, vrlo je moguće da dođe do upale desni i kosti u području oko implantata ako se higijena ne održava na visokom nivou.

Zubni implanti – cijena

Ugradnja implantata je proces koji podrazumijeva više koraka i traje više mjeseci. Cijene implantata u našoj ordinaciji obuhvataju sve korake tog procesa i nemate nikakvih dodatnih, skrivenih troškova.

Koliko će ovaj zahvat koštati, dominantno određuje cijena samog implantata. Mi, u ordinaciji dr Barovića, koristimo „Štrauman“. U ponudi imamo „Štrauman BLX“, koji važi za jedan od najboljih implantata na svijetu u ovom trenutku, ali i široku paletu drugih brendova. Sem same cijene proizvoda, na konačni trošak uticaće i to koliko je implantata potrebno te koliko je sam zahvat komplikovan. Iako je pomoć kompjuterskih tehnologija, bez sumnje, i sve zubarske „poslove“ olakšala i pojednostavila uključivanje pacijenata u donošenje za njih važnih odluka (kao što je izgled zuba npr) ni jedno tehnološko otkriće ne može da nadomjesti vještinu vašeg doktora. Na sva pitanja ćemo vam rado i do detalja odgovoriti nakon pregleda i konsultacija.

Zakaži besplatne konsultacije

Da zakažete besplatne konsultacije popunite kontakt formu u nastavku

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Hvala! Vaš upit je proslijeđen!
Ups! Provjerite podatke i pokušajte ponovo.

Tekst neki ide odje da ih pozovemo da pozovu...

Pozovite nas

blog postovi

Pročitaj više