ZUBNI
IMPLANTI

Najbolja zamjena za nedostajuće zube

Najčešći uzrok potpunog gubitka zuba je loša oralna higijena, a potom i izbjegavanje posjeta stomatologu. Iako smo ponekad u iskušenju da vičemo „Rekli smo vam da je pranje zuba važno!“ u tom trenutku, to nikom nije od pomoći, a mi smo tu da bismo vam ponudili rješenje.

Zubni implantati su upravo to- rješenje za potpuni gubitak jednog ili više zuba. Implantati, odnosno titanijumski šrafovi koji se fiksiraju u vilicu, vršiće funkciju nedostajućeg korijena zuba. Ta je funkcija višestruka i ne podrazumijeva da samo „pridržava“ zub. Ovakvo će rješenje, što možda nije vidljivo, ali je suštinski važnije- spriječiti resorpciju, odnosno gubitak kosti, zadržati oblik vaše vilice, preostale zube na svom mjestu, a samim tim i konture vašeg lica.

Prednosti zubnih implantata u odnosu na zubne mostove i proteze:

  • Komfor – svi ste vidjeli smiješne, a u suštini izuzetno neprijatne scene kad nekom ispadne zubna proteza. Ovo sa implantima ne može da se desi. Normalno ćete jesti, pričati i nećete imati neprijatnosti koje se mogu desiti sa protezama koje vas iritiraju ili vam smetaju. Imaćete utisak kao da je izgubljeni zub ponovo tu.
  • Estetika- sem osjećaja, na ovaj način dobićete i izgled prirodnih zuba.
  • Funkcionalnost – žvakanje, kao osnovna funkcija zuba, biće ista kao i sa prirodnim zubima, a samim tim sačuvaće se i vilična kost od gubitka, tj. resorpcije.

Kao i u drugim oblastima života, i u stomatologiji nove tehnologije su sve prisutnije. Tako je kompjuterski vođena implantologija jedna od usluga koju možete dobiti u našoj ordinaciji, a koja će vam omogućiti brzu i preciznu ugradnju implantata sa najkraćim periodom oporavka.

Ugradnja implantata i nedostajućih zuba

Svaka ugradnja implantata počinje utvrđivanjem stanja vilice pacijenta (gustina, širina i visina vilične kosti), bilo da se radi 2D ili 3D snimak. Koliko će sam zahvat trajati, zavisi od toga koliko se implantata ugrađuje- te može biti od deset minuta do sat vremena.

Nakon toga je potrebno da implantat sraste sa viličnom kosti, što traje od šest do deset nedelja.

Poslije čekanja, na red dolazi „ljepši“ dio posla sa kojim ćete se rado pohvaliti. Zajedno sa našim doktorima, birate oblik, veličinu i boju vaših zuba, odnosno dizajnirate vaš budući osmjeh.

Vrste implantata

Postoje brojne vrste implantata- različitih „brendova“, veličina, oblika i namjena. Naš prvi izbor je „Štrauman“ koji je uz „Nobel“ najpoznatiji proizvođač zubnih implantata, ali u ponudi imamo više vrsta implantata. Koji će tačno implant biti ugrađen zavisi od mnogo faktora i zato je u ovom dijelu najvažnije povjerenje u vašeg stomatologa.

Ugradnja jednog zuba

Iako gubitak vilične kosti nakon gubitka zuba, nije golim okom vidljiv, u pitanju je proces koji nije spor kao što biste pomislili, te može biti i do nekoliko milimetara u toku pola godine. Zato je jedan od zahvata koji preporučujemo i ugradnja implantata, odmah po vađenju zuba.

Osim što će spriječiti gubitak kosti, spriječiće i da se preostali zubi pomjere i zauzmu položaj izgubljenog zuba. A to se pomjeranje, jasno je, neće desiti u skladu sa vašim željama. Ugradnja implantata će spriječiti sve ove komplikacije koje će nastati kao dio prirodnih procesa koje drugačije ne možete preduprijediti.

,,All on 4" ili ,,All on 6"

Iako vam možda ovaj podnaslov zvuči kao šifra, suštinski, stvar je jednostavna- svi zubi budućeg mosta, biće fiksirani na četiri, ili na šest implantata. Ova se rješenja primjenjuju kod potpunog gubitka zuba. Koliko će tačno implantata biti ugrađeno, zavisi od stanja vilice pacijenta, tj. njene veličine i gustine kosti- četiri veća, ili šest manjih, ili po potrebi i veći broj. Ovu odluku mora donijeti vaš stomatolog, i tu još jednom- povjerenje pacijenta + vještina i iskustvo stomatologa igraju ključnu ulogu.

Trajanje implantata

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan- uz pravilo održavanje, čitav život. No, ista je logika i kada su u pitanju prirodni zubi- uz pravilno održavanje trebalo bi da nas služe čitav život, ali nas je upravo nepridržavanje ovog jednostavnog pravila dovelo ovdje. Pristup oralnoj higijeni mora da se promijeni.

Održavanje implantata

Iako vještački zubi ne mogu da se pokvare, to ne znači da ih bakterije ne napadaju. Naprotiv. Iako neće doći do karijesa, vrlo je moguće da dođe do upale desni i kosti u području oko implantata, ako se higijena ne održava na visokom nivou.

Zubni implantati – cijena

Ugradnja implantata je proces koji podrazumijeva više koraka i traje više mjeseci. Cijene implantata u našoj ordinaciji obuhvataju sve korake tog procesa i nemate nikakvih dodatnih, skrivenih troškova.

Koliko će ovaj zahvat koštati, dominantno određuje cijena samog implantata. U ordinaciji dr Barović ,mi koristimo „Štrauman“. U ponudi imamo „Štrauman BLX“, koji važi za jedan od najboljih implantata na svijetu u ovom trenutku, ali i široku paletu drugih brendova. Sem same cijene proizvoda, na konačni trošak uticaće i to koliko je implantata potrebno, te koliko je sam zahvat komplikovan. Iako je pomoć kompjuterskih tehnologija, bez sumnje, i sve stomatoloske „poslove“ olakšala i pojednostavila, uključivanje pacijenata u donošenje za njih važnih odluka (kao što je izgled zuba npr.), nijedno tehnološko otkriće ne može da nadomjesti vještinu vašeg doktora. Na sva pitanja ćemo vam rado i do detalja odgovoriti, nakon pregleda i konsultacija.

Prije / Posle

Prije

Posle

Prije

Posle

Prije

Posle

Zakaži besplatne konsultacije

Da zakažete besplatne konsultacije popunite kontakt formu u nastavku

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Hvala! Vaš upit je proslijeđen!
Ups! Provjerite podatke i pokušajte ponovo.

Tekst neki ide odje da ih pozovemo da pozovu...

Pozovite nas

blog

Pročitaj više

Zakazi
besplatne
konsultacije