Stomatološka
Hirurgija

Nije strašno kao što zvuči

Svi hirurški zahvati na sam pomen izazivaju nelagodu. Ista je situacija i kada je u pitanju oralna hirurgija. Međutim, iako se najčešće misli na bolne i komplikovane procedure, intervencije u oralnoj hirurgiji uključuju širok spektar postupaka- od jednostavnog vađenja zuba, operacije korijena, pa do ugradnje dentalnih implantata ili vještačke kosti.


Potpuno je očekivano da u susret bilo kom od navedenih postupaka osjećate napetost. Najbolji način da to preduprijedite, ili barem svedete na prihvatljivu mjeru, je da znate tačno šta vas očekuje i, naravno, da odaberete vještog stručnjaka koji će ovu intervenciju obaviti. Iza našeg tima su stotine različitih zahvata u oblasti oralne hirurgije, a ovo je samo dio usluga koje možete kod nas dobiti.

Hirurško vađenje umnjaka

Ukoliko ne postoji dovoljno prostora da umnjak izraste, kod pacijenata se javljaju brojni problemi- umnjak pritiska i pomjera ostale zube, zbog čega se oni oštećuju, što sve u krajnjem, kod težih slučajeva može dovesti i do ozbiljnih infekcija. Uz to, najčešće se javlja i čitav niz simptoma- od otoka, bola, temperature, do otežanog otvaranja usta i gutanja.


Hirurški zahvat može biti neophodan i ukoliko je zub djelimično izrastao ili potpuno urastao u kost. Prije intervencije radi se snimak koji hirurgu daje tačan uvid u položaj, oblik, kao i povezanost zuba sa ostalim zubima. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i obično traje 10-15 minuta, a ukoliko poslušate savjete koje ćete dobiti od vašeg ljekara, dodatne komplikacije su gotovo nemoguće.

Operacija korijena zuba

U pitanju je još jedan postupak koji po pravilu pacijentima zvuči komplikovano i bolno, a suštinski, za vrsnog hirurga riječ je o rutinskom poslu koji je zahvaljujući lokalnoj anesteziji i potpuno bezbolan. „Standardne“ metode liječenja zuba ponekad ne daju očekivane rezultate, pa je potrebna i hirurška intervencija koja može podrazumijevati uklanjanje vrha korijena zuba ili okolne kosti.

Zubni implantati

Ukoliko ste iz različitih razloga ostali bez korijena zuba, zubni implantati su najbolje rješenje. Implantati su titanijumski šrafovi koji su zamijena vašeg nedostajućeg korijena zuba. Više o implantima na ovom linku: Zubni implanti

Ugradnja vještačke kosti

Zubni implantati su način i da se spriječi gubitak vilične kosti. No, ukoliko je do ovoga ipak došlo, te nije moguće ugraditi implantat, neophodno je prethodno ugraditi vještačku kost koja će biti temelj za ugradnju implantata.

Liječenje parodontopatije

Ukoliko liječenje paradontopatije u ranom stadijumu– uklanjanjem kamenca, čišćenjem naslaga i parodontalnih džepova ne daje rezultat, preporučuje se hirurška intervencija. Ovim se zahvatom uklanja zapaljensko tkivo i ugrađuje se vještačka kost.
Kao i u svakom poslu, dobra komunikacija je osnova i u ovom slučaju. Sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na sve vaše sumnje i nedoumice i tako odagnati barem dio strahova koji vas, vjerujte nam, bez potrebe muče.

blog

Pročitaj više

Zakazi
besplatne
konsultacije