Folije za ispravljanje zuba
QUICK ALIGNER

Kada je vrijeme za prvu posjetu stomatologu?

Zdravlje mliječnih zuba često se zanemaruje. Logika da će ti zubi svakako biti zamijenjeni stalnim, dovodi nas do toga da djeca ne stiču na vrijeme ni naviku da održavaju oralnu higijenu, i što je možda još važnije, da zbog zanemarivanja zdravlja zuba, razviju strah od stomatologa.


Ukoliko se desi da se dijete sa stomatologom sretne prvi put kada nastane problem, posebno ako je taj ‘problem’ bolan, pa se potom nađe u potpuno stranom okruženju stomatološke ordinacije, imamo sve preduslove da dijete razvije iracionalan strah. Sve ovo semože preduprijediti u par jednostavnih poteza.


Vrijeme je za prvu četkicu

Sa prvim zubićem, vrijeme je i za prvu četkicu za zube. Navika da se održava oralna higijena se ne stiče kada izniknu stalni, već sa mliječnim zubima. Proizvodi za održavanje higijene zuba su dostupni, relativno pristupačnih cijena, a dugoročna su investicija vezana za zdravu naviku vašeg djeteta.


Pozitivan stav

Pozitivan stav prema važnosti zdravlja zuba i posjetama stomatologu se stvara u kući. Kontekst u kome se dijete odvodi kod stomatologa prvi put, a pritom mu se nebrojeno mnogo puta napomene da to “neće ništa da boli”, može upravo da ima kontraefekat. Dijete, pogotovo u mlađem uzrastu, nema predstavu o tome da odlazak kod stomatologa može biti bolan, pa ih ovaj pristup može samo natjerati da se zabrinu šta ih očekuje.
Djeca uče kroz igru. Iskoristite to da im na isti način približite značaj zdravlja zuba. Štapić i malo ogledalce će vaše dijete podstaknuti da bolje razumije posao stomatologa. Vi budite pacijent. Dovoljno će biti da ih pustite da prebroje vaše zube, da vide plombe i da im, u skladu sa njihovim uzrastom, objasnite šta je to.


Promijenite svoj stav

Djeca sem kroz igru, uče gledajući ono što vi radite. Ukoliko ste vi napeti, i to vaše dijete opazi, nemojte se iznenaditi ukoliko i ono bude razdražljivo. Kako i za sve ostalo, tako i navikavanje na stomatologa, potrebno je vrijeme, a nekoj djeci će biti potrebno više vremena nego drugoj. Zato budite strpljivi i pobrinite se da svaki vaš potez djetetu ukazuje na to da je u pitanju potpuno prirodan, poželjan i uobičajen proces.

Spremanje za posjetu stomatologu

Ovaj dio ‘spremanja’ se vrlo često pogrešno razumije. Izbjegnite sve ono što može izazvati suvišnu napetost. Nema potrebe za posebno svečanom garderobom. Ukoliko je dijete u robi koja mu nije udobna, to može samo povećati nelagodu. Neka djetetu bude prijatno u onome što obuče.
Nemojte kao nagradu za ‘primjereno’ vladanje kod stomatologa, obećavati hranu koju dijete voli, a koju će očekivati neposredno nakon posjete. Ni mi, odrasli, ne volimo kada neko ne ispoštuje naše obećanje, a nakon pojedinih intervencija, znamo da se ne smije jesti određeni vremenski period, eventualno- neka vrsta hrane. Mudro odaberite užinu ili obrok prije posjete stomatologu. Ukoliko od vas dijete dobije gazirani, zašećereni napitak, a neposredno nakon toga zubar ukaže na njihovu štetnost- to će poslati različite signale vašem djetetu.
Ukoliko postoji igračka koju dijete posebno voli, ne postoji razlog da je ne ponese sa sobom. Sve što će doprinijeti osjećaju sigurnosti je dobrodošlo.  

Posjeta zubaru

I na kraju, najvažnije - nema potrebe da čekate da problem nastane. Posjetu zubaru je, štaviše, poželjno organizovati prije nego nastane problem. Svaki stomatolog će sa zadovoljstvom odvojiti vrijeme da pokaže mladom pacijentu kako se ispravno peru zubi, ali i da ga upozna sa ordinacijom, kao i aparaturom i objasniti njen značaj za održavanje zdravlja zuba. Od ovih posjeta napravite rutinu. Dovoljno će biti par minuta, da dijete sjedne na stolicu i zubar obavi pregled- i nagradi dijete pohvalom za odlično čuvanje zdravlja zuba. Na taj način, čak i ako se pojavi karijes, vaše dijete neće osjećati strah, jer će doći na poznato mjesto, znaće tačno šta da očekuje, a ako vidi i poznato lice, to može biti samo osnov za dugoročno zdrav odnos prema zdravlju zuba.

Zakaži besplatne konsultacije

Da zakažete besplatne konsultacije popunite kontakt formu u nastavku

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Hvala! Vaš upit je proslijeđen!
Ups! Provjerite podatke i pokušajte ponovo.

Tekst neki ide odje da ih pozovemo da pozovu...

Pozovite nas